lördag 22 november 2008

Historia, myter, spöken...

Att det har pratats o ryktats om att ljungs slott skulle vara hemsökt har nog med säkerhet inte undgått någon, alla har hört talas om det på ett eller annat sätt vissa vet mer medans andra inget hursomhellst alla har hört ryktena. När vi var där en gång med klassen under en skolövernattning på en rundvisning, på natten och om jag inte missminner mig var det också på en Fredag den 13e. Även då vi inte upplevde något övernaturligt fenomen då förutom en övernaturlig dumhet hos förståndarinnan som försökte skrämma oss genom att sparka på plankor betyder ju inte att det inte kan finnas nåt övernaturligt där.
Ljungs slotts huvudbyggnad uppfördes 1774 av byggherre Axel von Fersen d.ä men har anor tillbaka till 1600talet och har varit boplats för bla Von Fersen och piper släktet. Med sin långa historia har tiden satt sina minnen i slottets väggar. Flera fenomen har observerats på slottet både i nutid och förr i tiden, bla kan man under en viss dag på året höra barnaskrik från källargolvet där det murades in troligtvis levande och direkt efter födseln pga att dess mor inte var gift och att fadern tillhörde tjänstefolket. Även nedanför slottet vid Ljungssjöns kant kan man under dimmiga vårdagar/kvällar se slottsfrun till Axel von Fersen vandra i sorg över sin make som stenades till döds i Stockholm 24e April 1794 eller 20e juni 1810.

På slottets andra våning finns ett rum som djur vägrar beträda och som även mäniskor säger sig få en känsla av obehag just i det rummet. Trots att det var ca 10-12 år sen vi var där på nattvandring så minns jag fortfarande rummet som om man vågade fick vi gå in i ensam varefter kärringen låste dörren. Även mathissen sägs ha ett eget liv mellan slottets 3 våningar.

Spökerierna i Ljung begränsas inte bara till slottet. Norr om Motalaström uppför baken från bron finns en kurva som kallas Brudsvängen. Namnet Brudsvängen kommer från efter en olycka mellan ett lyckans brudpar och ett fyrspann (en tvåhjulig vagn och ett ekipage bestående av fyra hästar). Paret som var på väg till Ljungs kyrka för att vigas men hästarna råkade i sken varefter vagnen välte och brudparet dödades. Efter den dagen påstås det att man i kurvan kan möta vagnen med brudparet.

Sockerbruket vars ruin finns på vägen mot Borensberg som från mitten av 1800talet ägdes av en slottsfru som kallades Pintorpafrun den grymma slottsfrun som plågade livet ur tjänstefolk och torpare". Legenden är den mest kända av alla svenska sägner om vålnader, vita damer och svarta fruar som spökar på slott och herresäten. Efter sin död fick hon ingen ro i sin grav, det sägs att hon rastlöst åker med sitt fyrspann i alle'n som förbinder sockerbruket och slottet.

Av alla spökhus, spökslott och andra spökerier i Sverige fastna mitt intresse av en tanke för Ljungs slott då det ligger närmast en själv och där man är uppväxt. Med en tanke född kommer en tvångstanke att jag måste kolla upp all fakta inom ämnet då denna gång om det "övernaturliga" i Ljungs slott. Personligen tror jag inte ett dugg på spöken eller bluffmakare som påstår sig kunna prata med "andar" utan finner det skrattretande o pinsamt att folk låter sig luras. Allt har såklart en naturlig förklaring, eftersom det händer här på vår jord och vi mäniskor kan uppleva det så måste det vara av naturlig orsak...bara för att man inte kan plasera och beskriva en upplevelse så är det ju inte övernaturligt, vi kan uppleva det! så då naturlig.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Att Axel von fersens fru Sophie Piper skulle gå igen på Ljungslott låter för mig verkligen märkligt. Efter som jag har för mig att hon dog på Löftad slott.

Anonym sa...

Den dam du kallar Pintorparfrun heter Helena von Mecklenburg, Och är en av dom största anledningar varför Cloetta ligger där det gör.

Efter som hon inte ville ha Cloetta på sin mark, antagligen för att dom tog arbetskraft från henne. Alltså så betalade Cloetta ut bättre lön än Mecklenburg.

Men efter som hon körde iväg cloetta fabriken i rådby så flyttade dom till Malfors.

Anonym sa...

http://www.paranormal.nu/ljung.htm

Anonym sa...

Piper Von Fersen Überkakao är anledningen till att det hasas omkring och rasslas på Löfstad slott. allt enl. rusthållare Meindirken ICA. (Läs: Färsens Fader & övriga pipanden" av Professor R.T.Ciklidius. Där framstår det att Sophie, eller mer korrekt Sofiae Piperaux, in fakto deltidsarbetade. Hon hann dessutom nätt och jämt med spöka på Sturefors slott där ätten Bielke höll och håller till. Att det enligt Sturefors Slotts tjänstefolks sägner var ett rent helvete för Sophiae att först dö innan allt detta slit , äro ej att misstro, då hennes upprepade klaganden över detta missöde var vida, men märk väl, lokalt väl känt. Detta finns ej nedskrivet, vilket tydligt framgår i åvanstående text. Pintorparfrun var egentligen en uppdiktad adelstitel och ett rent bedrägeri. Detta står att finna i John Knudt Marabous memoarer från 1915 som kan läsas enl. överenskommelse med guiden på Kasper Labans Slott. Det finns bara en handskriven kopia så man får studera texten genom en glasmonter och under övervakning av intendenten därvid. Mest fakta kring detta finns dock mest av att hitta i Professor Ciklidius bok. Rekomenders! enjoy! BOO!